Załóżmy, że mamy nasz produkt – gotowy do zaoferowania. Nim jednak dotrze on do pośredników, a później do sklepów musi być odpowiednio przechowywany.
Bardzo ważnym zadaniem jakie muszą zrealizować producenci dóbr jest ich właściwe zmagazynowanie. Kwestia jest poważna i trudna w szczególności wtedy, gdy chodzi o żywność.
Niektóre produkty muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych i to przez ograniczony czas. Jeśli ilość towaru jest spora, efektywne ochłodzenie dużego magazynu pociąga za sobą spore koszty.
A na czym jak na czym, ale na tym oszczędzać nie wolno. Stąd ważna jest organizacja.
Cała logistyka musi być tak zaplanowana, by okres przechowywania produktów był jak najkrótszy – optymalnie będzie, gdy prosto z linii trafią one do transportu i zostaną skierowane do hurtowni lub centrów dystrybucyjnych. Osoby odpowiedzialne za tę sferę w firmie mają przed sobą poważne zadanie o dużym ciężarze gatunkowym.
Powinny mieć w związku z tym stałe wsparcie od kierownictwa, a także niezbędne narzędzia, które umożliwią im efektywne działanie.